De vlag van Zeeland

Op het graf van mijn oma staat een heel mooi ‘erfstuk’. Het is de vlag van Zeeland.

224Deze vlag heb ik in oktober 2010 verdiend met het lopen van de marathon van Zeeland. Trots zag ik mijn moeder die dag bij de finish zwaaien met eenzelfde vlag en trots zwaaide ik naar haar terug. We begrepen allebei wat die vlag voor ons betekende: een vlag voor een trotse Zeeuwse vrouw. Een vrouw zoals oma. Ik herinner me oma als een trotse Zeeuwse vrouw. Recht door zee. Het hart op de tong. De vlag hebben we bij haar graf geplaatst, want dat zou ze heel mooi gevonden hebben.

Morgen hoop ik weer te zwaaien met de Zeeuwse vlag bij de Zeelandmarathon 2013. Ik zwaai naar mijn oma. Een bijzondere vrouw die veel voor mij heeft betekend. Ze is de moeder van de liefste moeder ooit.

-Gedicht voor oma voorgelezen bij haar begrafenis-

Vandaag ben ik verdrietig. Vandaag ben ik trots. Ik had een oma. Een echte oma. Een oma bij wie ik logeerde toen ik klein was. Een oma die brosreepjes uitdeelde en bananen. Een oma die verse patat maakte met appelmoes. Een oma met een knakenpijp, en een snelkookpan.

Vandaag stopt een tijdperk. Het tijdperk van mijn oma. Een echte oma. Een oma met poederzuurtjes in een blikje. Een oma met een achterzijkamer. Een oma met een gebreid hoedje op de hoedenplank van de Volvo waar een wc rol onder lag. Een oma die me meenam naar Duinrell, de Pier van Scheveningen, Madurodam. Een oma die truien breide.

Vandaag ben ik trots. Trots op mijn oma. Een echte oma. Een oma die Cacney en Lacey keek. Een oma met het hart op de tong. Een oma die een echte dame was. Een oma die fier overeind bleef. Een oma van Zeeuwse komaf. Een oma die wel 93 jaar werd.

Vandaag ben ik ook trots op mijn moeder. Mijn moeder die de hand van mijn oma vast hield toen ze stierf. Die mijn oma zo liefdevol heeft verzorgd. Ik ben verdrietig. Verdrietig om alles dat was. Om alles wat nooit meer terug komt. Vandaag ben ik trots. Trots op mijn oma. Een echte oma.

 

Dit bericht is geplaatst in Al het andere. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *