Zwaar gestraft

In Hoogvliet bij Ome Jan ontmoet ik Danielle. Danielle zit in het project Opboxen van Jan en John Schildkamp. Ze schudt me netjes de hand en vertelt wat over het dagelijks programma van Opboxen. Eigenlijk is Danielle een heel gewoon meisje. Lange haren hangen over haar schouders, armbandjes rinkelen om haar pols. Ze heeft een strakke spijkerbroek aan en een t-shirt waarop met grote letters staat ‘fashion queen’.

Als ik aan haar vraag waarom ze niet op school zit, wordt ze bedachtzamer. Ze zoekt de juiste woorden.

Ik voelde me onzeker en werd op school vaak gepest. Soms bleven die meiden maar treiteren. Op een dag kon ik er niet meer tegen. In een les liep het uit de hand. Ik stak met een scherp voorwerp. Toen werd ik van school gestuurd met de mededeling, dat ik niet meer welkom ben.

John legt uit dat de huidige school in principe verantwoordelijk om in samenspraak met Danielle een andere school te vinden. Maar de andere scholen geven niet thuis en Danielle kwam dus thuis te zitten. De school meldde het verzuim bij de gemeente. Op de verzuimmelding ondernam de afdeling leerplicht actie. Danielle mag, totdat er een oplossing is gevonden, naar ‘Opboxen’. John vertelt dat hij Danielle de afgelopen weken heeft zien opbloeien.

Ze zit nu tussen ‘pesters’. Hier komen vaak jongeren die op hun school onhoudbaar waren, mede door pestgedrag.

Tussen deze jongeren en met begeleiding van Opboxen krijgt Danielle steeds meer zelfvertrouwen. En het programma geeft structuur aan haar dagen. Opboxen is echter geen onderwijsprogramma. Danielle geeft aan dat ze graag weer naar school wil.

Screenshot 2013-09-10 21.28.42Ik wil later werken in de zorg. Mijn ouders doen hun best om me op een school te krijgen, maar het lukt nog steeds niet. Nu heeft leerplicht het voor elkaar gekregen dat ik op een mbo-opleiding niveau 1 mag beginnen (de zogenoemde aka-opleiding – red.). Vanuit deze opleiding kan ik dan uiteindelijk alsnog instromen in een opleiding Zorg, niveau-2. Het kost me dan wel anderhalf jaar voordat ik op de goede school zit.

Opboxen heeft me geholpen. Ik voel me een stuk sterker nu. Wat er op school gebeurd is, zal me nu niet meer overkomen. Ik vind het wel jammer, dat het allemaal zo lang duurt voordat ik weer naar school mag. Ik ben wel heel hard gestraft.

Dit bericht is geplaatst in Jeugd, Outside-in onderzoek met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *